Beyersland Kapel Lennisheuvel Home Over ons Agenda Activiteiten Historie Mail ons

Oprichting

Beyersland Kapel is begin december 2001 opgericht. Het is een nieuwe kapel, maar de leden zijn al wel goed bekend in het kapellenwereldje. De kapel is namelijk ontstaan na de opheffing van blaaskapel De Knollenplukkers. Blaaskapel De Knollenplukkers maakte bijna 35 jaar deel uit van Fanfare St. Arnoldus toen de fanfare besloot een andere koers te gaan varen, waarin geen plaats meer was voor de kapel.

Hierop besloten enkele oud-Knollenplukkers een nieuwe kapel op te richten met een paar belangrijke uitgangspunten. Zo staan plezier en gezelligheid voorop. "Het moet een club zijn die met 'iets' waardevols bezig is en die dat samen in stand houden. En dat 'iets' is niet alleen muziek maken, maar vooral het op een plezierige wijze met elkaar omgaan, waardoor er vriendschapsbanden ontstaan, die zo sterk zijn dat men, ongeacht het muzikale niveau van de vereniging, er trots op is om bij die club te horen. Een club die 'van het dorp' is, van de mensen die er wonen. Dat is cultuur", aldus mede-initiatiefnemer Antoine van Kasteren.

De naam "Beyersland Kapel"

In Lennisheuvel was de naam Beyersland of Beijersland al een bekende benaming voor het gebied binnen "D'n blok", zoals het gebied dat omsloten wordt door de Mijlstraat, de Armehoefstraat en de straat Lennisheuvel wordt genoemd, maar waar die naam vandaan kwam was niet met zekerheid bekend. De heer Wim Veekens, schrijver van het boek "Van Lutterlyemde tot Nergensna, de mogelijke naamsverklaring van de Boxtelse herdgangen.", kon wel duidelijkheid verschaffen.

Oude naamsvormen:

1832: Beijers Land (kadastrale minuutplan) 1799: (land in) Baeijersland 1729: (land in) Beijensland 1682: (akker van Jan Jansen van de Ven in) Baijens Lant

Herkomst van de naam:

Het element Beyers in de naam Beyersland verwijst naar de familienaam Beijers. Ook de vorm Baeijers uit 1799 verwijst naar de naam Beijers. De oorspronkelijke naam is een samenstelling van land (=bouwland, akker) + Ba(a)ijens (= een familienaam die thans nog in Lennisheuvel voorkomt). Het benoemingsmotief is dus de bezitter of de gebruiker; stuk land dat in bezit of in gebruik is bij ene Ba(a)ijens.", aldus de heer Veekens.

 

 

 

Copyright © 2007-2022                                                                                      Beyersland Kapel - Boxtel                                                                                      Webdesign Toon van Krieken © 2019